Наші будні і свята

 Посвята в козачата   

14 жовтня День українського козацтва, а також велике свято Покрови Пресвятої Богородиці. В Україні його відзначають, як свято релігійне, національне, родинне. Пресвята Богородиця була і залишається символом любові,  материнської  теплоти та великої віри. З давніх-давен її вшановували на наших землях. Козацтво вважало Пресвяту Богородицю покровителькою України.
19 жовтня в Керницькому НВК відбулась урочиста посвята в козачата другокласників до Дня козацтва та Дня Захисника України . В ході свята учні  показали свої знання про життя козаків, їх побут, традиції, правила, улюблені заняття. Учасники посвяти пройшли усі випробування: продемонстрували свою силу, спритність, витривалість, хоробрість, вміння співати, декламувати вірші,стрибати, танцювати і довели, що гідні носити почесне звання «козачата».

Привітати козачат прийшов гість – отаман. Він вручив дітям грамоти про прийом в козачата та заспівав козацькі та патріотичні пісні.

Такі заходи, безсумнівно, виховують у молоді почуття гідності, честі та любові до Батьківщини.

                 

                                                                                                 

Святкування 200-ліття парафіяльного храму

Цьогоріч осінь у селі Керниця виявилася вельми щедрою не тільки на городину та садовину, а й на святкування ювілеїв. 9 вересня відзначили ювілейну дату – 555 річницю села. А вже 7 жовтня відбулося молитовне святкування 200-ліття парафіяльного храму. Свято було величним, адже до нас з візитом прибув Владика Тарас Сеньків. Парафіяни тепло зустріли свого духовного батька. Діти подарували квіти, пишний коровай, читали вітальні вірші. Владика освятив новий іконостас храму та очолив Святу Літургію. Неперевершений молитовний дух і благословення єпископа назавжди залишиться у наших серцях.

На завершення жертводавцям та активним парафіянам були вручені подячні грамоти. А на вулиці, біля храму, гостей свята пригощали чаєм і солодкими тортами, випеченими нашими господинями.

              

   

День вчителя

Учитель… Таке ніжне, світле слово. Воно лунає так дзвінко, як чисте джерельце, воно лине, як та провідна зірка, що осяює путь.
5 жовтня уся шкільна родина Керницького НВК відзначала одне із найяскравіших осінніх свят – День вчителя. За шкільною традицією, День вчителя – ще й день учнівського самоврядування, тому уроки в школі проводили учні старших класів. Вони спробували себе в ролі вчителів. Приємною нотою в цей день став концерт «Уклін Вам до землі, любі, милі вчителі”. Всі учасники дарували вчителям тепло та радість з усмішкою на обличчі. Одні співали, інші показували смішні сценки. Учні 11 підготували відеопривітання для вчителів. Рішенням засідання учнівського парламенту з нагоди Дня вчителя усіх вчителів було нагороджено почесними грамотами в різних номінаціях з присвоєнням їм почесних титулів за вагомий внесок у навчання і виховання підростаючого покоління.

         

                

Екскурсія школярів – це важливий захід для розширення знань

Екскурсія школярів – це важливий захід для розширення знань, уявлень про професії, підприємства, для більш усвідомленого підходу до вибору майбутньої професії, орієнтації на затребувані робітничі професії, отримання високої кваліфікації.

3 жовтня 2018 року учні Керницького НВК відвідали ТзОВ « Віардо», яке знаходиться на території села. Це підприємство спеціалізується на виробництві харчової плівки.

Екскурсія була цікавою та  змістовною.   У ході зустрічі директор виробництва  Лопатін Михайло Григорович розповів учням  про технологію  виготовлення плівки та професії, які в ній задіяні.

Школярі мали можливість дізнатись про професійне навчання за робітничими професіями , які використовуються на ринку праці, задати питання, та отримати вичерпні відповіді.

Деякі школярі впізнали серед працівників  своїх рідних та на власні очі побачили працю, яку вони щоденно виконують.

Проведення профорієнтаційних екскурсій на підприємствах допомагає учням у формуванні уявлення про майбутню професію та є дієвим чинником у пропагуванні робітничої праці – цікавої, творчої та високооплачуваної

                                  

Відвідання музею

Учні Керницького НВК 28 вересня  відвідали у місті Городку історико-краєзнавчий музей, де ознайомилися з новою експозицією переносної виставки  “Галицька Армія в боротьбі за незалежність..” Виставка представлена 11 банерами , автор виставки М.Галущак – науковий співробітник інституту народознавства НАНУ ім. М. Крип”якевича.  Школярам п.Юля  розповіла   про події, які відображені у світлинах на банерах часів 1918-1919 років. Була показана також  експозиція  військових нагород цього періоду. Учні з цікавістю ознайомилися і з іншими експонатами музею. Тут  діти зустріли   Гангалюк Л.Б. – працівника  центру  занятості ,  яка розповіла про різні професії , актуальні на даний час .  Були роздані анкети,  на які вони відповідали анонімно про престижність професій . На дворі музею учнів зустрів мер Городка – Р.Кущак , з яким діти сфотографувались   на згадку

      

.                             

                                                                                      Олімпійський тиждень

Життя – це спорт. Щоб досягти відмінних результатів, потрібно постійно виявляти активність і при цьому підвищувати навантаження.

Для учнів Керницького НВК цей вересень приніс багато цікавого у спортивному житті. В школі пройшов Олімпійський тиждень, під час якого  учні показали свою майстерність та вправність  у різних видах спорту. Між учнями 5-11  класів проведені змагання з футболу, настільного тенісу, шашок. Вчитель фізкультури   Мойсеєнко М.І. провів “Олімпійський урок” з учнями 7 класу,  проведені  змагання та конкурси на знання історії спортивних ігор. Відбувалися змагання між хлопцями та дівчатами на кращого шашкіста,   визначені переможці.   Серед учнів 5-11 класів  проведений конкурс стінгазет  про спорт, переможцями якого стали учні 5, 8 та 11 класів. В кінці Тижня учні  нагороджені грамотами.

        

            

              

   День натураліста

Як і щороку, цьогоріч День юного натураліста у Керницькому НВК проходив із великою зацікавленістю і захопленістю . Цю акцію підтримали вчитель біології Грициняк М.М., географії Куруп В.О. та учні. 20 вересня учні школи взяли активну участь у виставці композицій «Осінній вернісаж». Було відзначено такими грамотами: за оригінальність задуму та естетичне оформлення – 5, 6, 8 класів, за багатство дарів осені – учнів початкової школи та учнів 7, 9 класів, за зміст та форму осінньої композиції – учнів 10 класу, за оригінальність та патріотичність – учнів 11 класу.

Також учні школи мали змогу ознайомитись із стінгазетою «Видатні вчені-натуралісти», яку підготували учні 11 класу та книжковою виставкою на екологічну тематику, яку підготувала бібліотекар школи Косик Г.М.

Діти 5-11 класів взяли активну участь в акції «Чистота коридорів», працювали на клумбах школи.

Варто відмітити, що учні із захопленням переглядали відеофрагменти «Мальовничі краєвиди України», які підготував вчитель географії Куруп В.О.

       

   

                  

Свято Першого дзвоника!

Ми українські школярі!

Усе про рідну землю будем знати ,

Щоб вирости хорошими людьми

І Україну нашу прославляти!

Такими піднесеними і щирими були слова маленьких першокласників, для яких відбулося цьогорічне свято Першого дзвоника у Керницькому НВК.

Як і кожного року, розпочалося свято із Святої Літургії за здоров’я та щасливий навчальний рік.

Перші привітання і слова підтримки почули школярі , педагоги та батьки від директора НВК Надії Степанівни Телюк.

На наше шкільне подвір’я завітали гості. Із благословенням звернувся до всіх отець Василь. Привітала учнів Марутяк Світлана Михайлівна – секретар сільської ради.

Наші першокласники зуміли дуже гарно із чудовим настроєм привітати усіх присутніх.

Слова-привітання для найменших школяриків та вчителів звучали і від наших одинадцятикласників.
Всіх присутніх привітали запальним флешмобом учні та батьки нашого НВК під керівництвом Бас Ірини Степанівни.

Звичайно ж, перше свято у навчальному році не могло б відбутися без звучання першого дзвоника. Право першого дзвоника отримали учень 11 класу Устрицький Олег та учениця 1 класу Сергєєва Вікторія.

Ведучими свята Першого дзвоника були учениці 8 класу Ханас Анастасія та Романяк Юлія.

Як говорили наші першокласники:

Починаєм вчитися, будемо старатися,

Щоби мама і тато могли нами пишатися,

Наші перші вчителі, вся шкільна родина,

Щоб нами гордилася рідна Україна!

       

                                                              

Прощавай, садок дитячий!

Випускний у дитячому садочку – це своєрідний перший рубіж для дошкільнят та їх батьків, адже попереду – нові горизонти і стільки незвіданого й цікавого.

22 червня 2018 року відбулося свято «Прощавай, садок дитячий!» у дошкільній групі Керницького НВК під керівництвом вихователів Іванчишин О.А., Косик Г.М. та музичного керівника Михайлецького В.І.

Розпочалося свято з урочистого виходу маленьких випускників. Дошкільнята читали вірші про те, як їм жилося у садочку, висловлювали слова подяки вихователям, батькам, танцювали таночки, виконували пісні: «З дитячого садочка», «Сонечко край неба», «Наш садок», «Садочок прощавай».

Вихователі, затамувавши подих, дивились на своїх діток з гордістю і сумом. Кожний випуск – це відрізок життя, кожна група – це частина душі. Усі ці роки вони намагалися стати для дітей друзями, помічниками, набути в їх очах поваги.

Від імені батьків прозвучало привітання для дітей, а також були сказані слова подяки вихователям і всім працівникам дитячого садка.

Теплими словами привітала вихованців директор НВК Телюк Н.С., яка щиро побажала дітям добра, здоров’я та успіхів у навчанні,  нагородила випускників дипломами про закінчення дитячого садка.

Хвилюючим моментом для усіх була сценка вихователів, де вони показали свою любов, турботу та переживання за малят.

На завершення свята маленькі випускники загадали свої найзаповітніші мрії і в небо відпустили повітряні кульки.

Пройде час, а в малят залишиться добрі спогади про їх життя в садочку.

Бажаємо випускникам успіху у здобутті знань, а їхнім рідним підтримки та терпіння, щоб завжди були для дітей надійною опорою.

        

                                 

Останній дзвінок

           25 травня 2018 року пролунав останній дзвоник у Керницькому НВК, який сповістив про закінчення 2017-2018 навчального року.
Останній дзвоник – це свято, у якому переплелись радість і смуток, спогади і мрії, дитинство і юність. Вже традиційно , це свято зібрало разом нашу дружну родину: учнів, учителів, батьків.
Свято розпочалось яскравим танцем першокласників, які і вивели випускників на урочисту лінійку.
Звичайно, в адресу одинадцятикласників звучали побажання від директора школи Телюк Н.С., класного керівника Артим І.І., першокласників.
Із словами вдячності найстарші учні зверталися до вчителів, батьків. Під чудову українську пісню «Дзвінок останній» першокласники провели випускників на їх останній урок у рідній школі.

                                                                   

Конкурс на знання творів Тараса Шевченка

Вперше, цьогоріч, 22 травня відбувся у Керницькому НВК біля пам’ятника Тарасу Шевченкові конкурс на знання творів поета, на кращого читця.
Розпочали свято учні 7 класу віршем Галини Комарівни «Не на шовкових пелюшках…».
Про День перепоховання Т.Шевченка зі вступним словом виступила вчителька української мови та літератури Артим І.І.. Серед гостей була запрошена Мацько Юлія, яка і поставила цей пам’ятник за власний кошт для громади села.
Спочатку виступили дошкільнята, а потім учні початкової школи, середньої та старшої школи.
Голова журі – директор школи Телюк Н.С., оголосила переможців конкурсу і вручила учням грамоти і книжки.
Результати конкурсу
Дошкільна група:
І місце – Бас Вікторія, Завадка Ірина, Копитчак Василь;
ІІ місце – Іваночко Вікторія;
ІІІ місце – Сергеєва Вікторія, Сеник Дарина.
Початкова школа:
І місце – Злидник Христина, Косик Катерина, Матула Анастасія;
ІІ місце – Бас Богдан, Косик Павло, Сорока Діана;
ІІІ місце – Гапачило Андріана, Свідерська Софія.
Середня школа :
І місце – Телюк Вікторія, Ханас Анастасія;
ІІ місце – Шандра Василина, Артим Мар’яна;
ІІІ місце – Грицак Катерина.
Старша школа:
І місце – Кінаш Мар’яна, Жеребух Іванна.

 

                                                                                                                                                  

    Ой, маю я три матері

 18 травня у дошкільній групі Керницького НВК відбулося свято «Ой, маю я три матері» під керівництвом вихователів Іванчишин О.А., Косик Г.М. та музичного керівника Михайлецького В.І.
Дошкільнята у своїх віршиках розповідали, що мама – це символ життя, святості, вічності, тепла і всепереможної любові. До неї звернуті слова ніжності, вдячності та поваги. Висловлюючи своїм матерям та бабусям шану та любов малюки інсценізували сценку «Подарунок матусі». Зворушливим моментом на святі було те, що матері закосичували своїх донечок, благословляючи їх на добре, щасливе життя. Лунали пісні «Україно, моя Україно», «Мамині руки», «Матінко, моя», «Чобітки»,»Бабуся», у яких діти продовжували виявляти любов та вдячність своїм найріднішим.
Розважальним моментом були конкурси, у яких брали участь матері.
Завершилося свято привітанням від вихователів теплими словами подяки і прозвучала пісня «Чорнобривці».

     

               

                    

                                                                Свято казки у початковій школі
Казка… Чи є щось чарівніше і загадковіше від неї ? Вона приходить у наше життя разом з материнським молоком після колискової пісні. Слухаючи її, занурюєшся у дивовижний світ, виходиш у реальність буття, втілюєшся у красу героїв і осмислюєш істину життя. У початкових класах Керницького НВК казка є частим гостем. Вже вкотре у школі проводяться свята казки де головними героями є учні.
Таке свято відбулося і на цей раз 18 травня . Учні 4 класу разом зі своєю вчителькою Рудик І.А. запросили учнів , батьків та вчителів переглянути казку «Івасик-Телесик».
Святково прикрашена сцена, одяг головних героїв, і ,врешті, їх майстерна гра по-своєму, по-особливому захопили глядачів. Всі присутні не могли натішитися головним героєм – Івасиком-Телесиком, і його правдивим човником, якого зробив йому батько та золотою рибкою. Роль головного героя зіграв учень 1 класу Поп Ілля. Атмосферу свята підсилили запах спечених бабою (Сорока Д.) пиріжків, булочок, зварених вареників та свіжого м’ясця Баби Яги (Гапачило А.).
Прощальним акордом казки було Гусятко, якого зіграла учениця 1 класу Злидник Христина. Саме Воно допомогло зрозуміти кожному, що в цьому світі ще не все втрачено, що існує Добро, яке завжди здатне перемогти Зло.

                 

                    

.                       

Моя родина

   Мабуть, найціннішим скарбом для кожного з нас є родина. Людина сильна тоді, коли вона не одинока, коли її є кому підтримати. Коли в неї є сім’я. А у дитинстві школа стає для всіх другою родиною з люблячими і терплячими педагогами, які ведуть дітей Країною Знань. Єднають ці родини ще більше не лише буденні справи та навчання, а й свята.
Одне з таких теплих родинних свят « Моя родина…» відбулось 17 травня у
2 класі Керницького НВК, яке провела Бас Ірина Степанівна.
До школи завітали найрідніші для другокласників люди: матусі і татусі, дідусі та бабусі, сестрички та братики, а також педагоги закладу.
Під звуки пісні «Родина» учні відкрили свято. У родинному колі вони розповідали вірші, співали пісні, які торкнули найтонші струни кожної душі. Рідні почули на свою адресу найсолодші слова від своїх дітей . Яскравим моментом було щире виконання пісень «Виростеш ти, сину…», «Чорнобривці» які виконали бабусі та мами наших школяриків.
Атмосфера сімейного затишку невимушено запанувала на святі, коли пролунала пісня у виконанні вчителів Бас І.С. та Рудик І.А. «На зорі мене, мамо, збуди». Яскравим моментом, символом родинної єдності став смачний коровай, який розділили між усіма присутніми.

      

Свято Букваря

Ось і добігає кінця перший навчальний рік першокласників . Рік напруженої праці, перших успіхів і перших невдач.  Першокласники вчилися не тільки читати, писати, рахувати, а й бути дружніми, вихованими, добрими.

16 травня у 1 класі Керницького НВК  відбулося Свято Букваря під керівництвом вчителя Маци Н.Є.

Діти щиро дякували своїй першій книжці за те, що навчилися читати. Адже більшість з них не знали всіх букв, не вміли читати, а зараз своїми уміннями завдячують Буквареві.

Подяку Букварю діти висловили словами віршів.

На святі прозвучало багато пісень, загадок.

Свято пройшло дуже гарно і весело. Присутні батьки, гості гаряче аплодували маленьким артистам за гарний виступ.

                                                                          

Свято матері   

Кожного року другої неділі травня у Керницькому НВК традицією стало святкувати День Матері – близьке і дороге нашому народу свято, тому що в душі його завше живе любов до: Матері Божої – найсвятішої Богородиці, матері-України – нашої любої Вітчизни, і матері рідної, якій завдячуємо своїм життям.
11 травня школярі під керівництвом заступника з виховної роботи Петрівської І.С., педагога організатора Сенюти І.Я. та музичного керівника Михайлецького В.І. організували для своїх матерів та бабусь незабутнє і зворушливе свято. Учні розповідали, що День матері – свято любові і поваги, і єдиним справжнім подарунком у цей день є вираз взаємної любові. У виконанні учениць 6-7 класів емоційно і дуже зворушливо линули пісні , присвячені матерям. Тож вони старалися висловити своїм ненькам найкращі слова вдячності, любові.

     

                    

Звіт про проведення тижня знань з основ безпеки життєдіяльності у Керницькому НВК

Відповідно до наказу департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації від 12.02.2018 № 09-01/41 «Про затвердження Плану основних заходів цивільного захисту Львівської області на 2018 рік», з метою проведення роз’яснювальної роботи направленої на збереження життя і здоров’я учасників освітнього процесу під час канікул та у вільний від навчання час, попередження нещасних випадків з 23 квітня по 4 травня 2018 року у Керницькому навчально-виховному комплексі було проведено Тиждень знань з основ безпеки життєдіяльності.

Робота була комплексною та різноплановою. Усі заплановані заходи було проведено  відповідно до  плану. Тиждень пройшов під девізом: “Запобігти! Врятувати! Допомогти!!”

Перший етап – виставка малюнків та плакатів на тему “Життя  – найвища цінність”.

До Дня пам´яті Чорнобильської трагедії, у спомин про тих, хто віддав своє життя за майбутнє України, учні 7-10 класів провели  лінійку “Чорнобиль ─ символ безмежної мужності українців”. Чорнобильська катастрофа показала, наскільки велика відповідальність кожного з нас за життя на землі.

Протягом тижня класні керівники проводили години спілкування з учнями з питань пожежної безпеки, правил дорожнього руху, безпечного поводження на річці чи водоймах, у лісі, громадському транспорті, під час грози, сильного вітру, шквалу, під час перебування на дачі, рекомендації щодо захисту від актів терору,  дії в разі виникнення пожежі та порядку надання першої медичної допомоги потерпілим.

27 квітня провели  Всесвітній День охорони праці. На загальношкільній лінійці учні НВК виступили з гаслами «Охорона праці – запорука життя». Також протягом дня було проведено тренінги з практичним психологом про охорону фізичного та психічного здоров’я школярів. Та на завершення – вікторина серед учнів 7-8 класів на знання основ безпеки життєдіяльності.

У рамках тижня знань з основ безпеки життєдіяльності обладнано інформаційні куточки щодо правил поведінки на водних об’єктах, у разі виникнення надзвичайних ситуацій та порядку надання першої медичної допомоги потерпілим.

04 травня проведено День цивільного захисту з метою практичного відпрацювати з учасниками освітнього процесу дій згідно з планами евакуації на випадок надзвичайних ситуацій. У цей день на кожному уроці був присутній елемент цивільного захисту, проведено низку бесід з учнями, організовано евакуацію всіх учнів та працівників комплексу та змагання з фізичної та теоретичної підготовки учнів 9-10 класів на знання правил пожежної безпеки.

План основних заходів до Тижня знань з основ безпеки життєдіяльності виконаний у повному обсязі та результативно. Учні навчально-виховного комплексу отримали та закріпили достатньо знань, умінь і практичних навичок з безпеки життєдіяльності та на випадок екстремальної ситуації.

            

День цивільного захисту

4 травня у Керницькому НВК провели День цивільного захисту.

Цивільний захист – це функція держави, спрямована на захист населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій шляхом запобігання таким ситуаціям, ліквідації їх наслідків і надання допомоги постраждалим у мирний час та в особливий період.

Протягом дня, відповідно до плану проведення заходу, організовано виставку учнівських газет, плакатів, листівок на тему: «Навколишнє середовище і людина». Учні навчально-виховного комплексу переглянули навчальний фільм «Безпека у надзвичайних ситуаціях».

Проведено бесіди з представниками медичної служби та навчання учнів надавати першу медичну допомогу.

Учні, педколектив,  за сигналом начальника  ЦЗ «Увага, всім!» діяли грамотно і чітко. Результати  тренування показали, що  вчителі та учні обізнані з правилами дій в надзвичайних ситуаціях і можуть організовано евакуюватись у безпечне місце.

Закінчився  День цивільного захисту проведенням вікторини-змагання з безпеки життєдіяльності, переможцями якої стали учні 10 класу та  підбиттям підсумків.

.                           

Свято Героїв

27 квітня 2018 року вчителі та учні Керницького НВК на Святі Героїв вшанували пам’ять видатних діячів українського визвольного руху княжої та козацької доби, часів української революції та Другої світової війни, десятиліть національного спротиву ОУН-УПА та часів відродження української державності. Також вшанували героїв Небесної Сотні, які чинили шалений опір антиукраїнській владі , борців за територіальну цілісність і незалежність України – вояків АТО, які є взірцем служіння українській нації для сучасної молоді.
Вшановуючи пам’ять борців за свободу кожного українця, за кращу долю та волю України і з повагою та почуттям власної гідності, учні вийшли на шкільне подвір’я з національною символікою і гаслами: «Герої не вмирають! Слава Україні!» Возвеличували Героїв у піснях і поезіях. Усіх загиблих вшанували хвилиною мовчання. Також учні позмагались силою, швидкістю, спритністю, витривалістю у спортивних змаганнях.

          

   День охорони праці

Сьогодні, 27 квітня у Керницькому НВК відзначили День охорони праці. Ідея проведення Всесвітнього дня охорони праці бере початок від Дня пам’яті загиблих працівників, уперше проведеного американськими та канадськими трудящими в 1989 році в пам’ять про працівників, які загинули та отримали травму на виробництві.

Учні навчально-виховного комплексу на загальношкільній лінійці представили свої гасла від імені класу про безпеку праці. Також протягом дня практичний психолог провела серед учнівської молоді тренінги про психічну безпеку під час навчання та праці. З метою виховання  в учнів відповідальность за власне життя та життя оточуючих людей, з учнями 7-8 класів проведено урок-вікторину на тему « Охороні праці та техніка безпеки», переможцями якої стала команда «Безпека».

Найвища цінність людини – це життя і здоров’я. І їх захист потребує чималих зусиль. Охорона праці є невід’ємною складовою забезпечення гармонійного розвитку суспільства, а збереження здоров’я та життя працівників залежить від кожного, хто бере участь у трудовій діяльності. Тому важливо пам’ятати, що дотримання законодавства у сфері охорони праці, розвиток культури охорони праці у суспільстві стане запорукою збереження здоров’я працівників та найціннішого – людського життя.

            

 Свято духовності

 16 квітня у Керницькому НВК відбулося свято духовності до дня Великодня.
Споконвіку Великдень вважається чи не найбільшим святом року. Це свято, що прославляє воскресіння Сина Божого як торжество добра над злом. Великий цей день, бо воскрес Ісус Христос, і люди дуже раділи цьому, тому по-особливому святкують його.
Літературно-музичну композицію до цього свята підготували учні 1-8 класів з класними керівниками та музичним керівником.
На святі діти дізналися про цікаві звичаї та обряди нашого народу під час святкування Великодня. Учні виконували вірші, співали пісень про весну, писанки та Великдень. Також учні 2 класу розігрували сценку та виконали танок. Глядачі були дуже задоволені побаченим дійством і нагородили дітей-акторів гучними оплесками!

         

Акція “Чистий четвер”

«В саду і на городі господар згрібав на купу торішнє листя, бадилля бур’янів та сухе ріщя і підпалював — «щоб очистити землю від морозу, зими, смерті і всякої нечисти».(Т. І, ст. 360).

5 квітня, напередодні одного з найсвітліших християнських свят – Великодня, в селі Керниця відбулася акція “Чистий четвер”. Її мета – привернути увагу мешканців до екологічних проблем, підвищити інтерес щодо бережливого ставлення до навколишнього природного середовища, збереження та примноження природної спадщини, формування екологічної свідомості та патріотизму, прагнення берегти рідну природу і країну. Акція покликана не лише озеленити в різних куточках нашу країну, а й крок за кроком долучати кожного українця до порятунку природи та особистого внеску в її розвиток.

Працівники Керницького навчально-виховного комплексу під керівництвом директора Телюк Надії Степанівни упорядкували прилеглі території, братські могили, приведено в належний стан огорожу довкола цвинтаря. Всі вправно та оперативно попрацювали: зібрали сміття, гілля, покосили траву. Результатом роботи стали чисті та охайні території.

                                                         

Екскурсію у музей

На  весняних канікулах учні Керницького НВК здійснили поїздку в с.Грімно на екскурсію у музей підпільного штабу УПА генерала Романа Шухевича. Екскурсовод розповіла учням історію створення криївки , яка знаходиться в будинку музею. Учням були показані речі , які належали учасникам опору тих часів. Учні відвідали стародавню церкву Преображення Господнього (1771)р., яка знаходиться неподалік музею. По дорозі до Городка , учні відвідали історико -краєзнавчий музей та школу мистецтв, які знаходяться в м.Комарно. Учням провели цікаву екскурсію по кімнатах у яких знаходяться експозиції виготовлені з дерева, фанери, глини та різних підручних матеріалів учнями м.Комарна. Учні були вражені ,що зі звичайних матеріалів можна творити таку красу.
Поїздка була ціковою та повчальною.

                     

Молодь обирає здоров’я

Відповідно до проблеми школи та методоб’єднання класних керівників Керницького НВК була запланована зустріч із медпрацівником амбулаторії. Тому 28 березня 2018 року у Керницькому НВК відбулася зустріч із Юрчишин М.І. за сприяння вчителя біології Грициняк М.М., де вдало пройшов урок-лекція на тему: «Шкідливі звички та їх вплив на здоров’я людини». Учні школи із великим захопленням і зацікавленням переглядали презентацію, де чітко було продемонстровано все «проти» алкоголю, куріння, наркотикам.

Наступним сюжетом цього дня був виступ агітбригади «Смайл» на тему: «Молодь обирає здоров’я» під керівництвом вчителя основ здоров’я Грициняк М.М.та педагога-організатора Сенюти І.Я.

Учасники агітбригади намагалися донести дітям школи, щоб серед тисяч доріг вибирали лише ту, яка веде у майбуття.

Також учні 5 класу під час інсценізації показали, що друзі для дівчинки – це Здоров’я, Мрія, Майбутнє, а не Алкоголь, Цигарка і Наркотик.

Отже, кожен повинен зробити вибір, адже здоров’я не купити за гроші.

                         

Ти – громадянин європейської України

Тема патріотизму на сьогоднішній день, як ніколи, особливо актуальна.

Провідну роль у цьому відводиться шкільному вихованню.

Підростаюче покоління, наслідуючи позитивні приклади, повинно виховуватись у дусі громадянства і любові до свого народу, до своєї Вітчизни.

Саме таким можна назвати відкриту виховну годину «Ти – громадянин європейської України», проведену 29 березня 2018 року у 3 класі Керницького НВК вчителем Бурдою М.М.

Виховна година проводилася у формі квесту з використанням інноваційних технологій.

Учні показали добрий рівень знань про Україну, дізнались багато нового про шлях її розвитку, як європейської держави.

З їхніх уст звучали слова: «Україна», «рідна Вітчизна», «громадянин України», «патріот держави».

Хвилиною мовчання вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні, Героїв АТО, які загинули, виборюючи європейський шлях розвитку України.

Учні пообіцяли добрими вчинками і успішним навчанням вшанувати Героїв:

«Наша пам’ять Україно! Ми – твоя надія.

Ми – твоє майбутнє й заповітні мрії.

Будемо зростати, будемо мужніти.

На твоїх просторах жити і трудитись.

Щоб завжди цвіла ти, вільна і єдина,

Синьоока ненько – рідна Україно».

В кінці заходу учні подарували гостям символічні сердечка, на добру згадку про урок патріотизму у третьому класі.

               

Акція ”Первоцвіти 2018

Не рвіть, не нищіть, не топчіть

Ви квіточки духмяні.

Вони себе не захистять –

Ми їм на захист станем!

З метою охорони ранньоквітучих рослин та екологічного виховання школярів у Керницькому НВК з 12 по 30 березня 2018 року проведено акцію ”Первоцвіти 2018” під керівництвом вчителів біології Гірняк В.І. та Грициняк М.М.  Учні навчально-виховного комплексу виготовили та поширили листівки серед населення. Також було проведено конкурс стінгазет, віршів та оповідань, переможцями якого стали учні 7 класу.

Учні 6 – 10 класів вирощували вдома первоцвіти, як альтернативу браконьєрству та упорядкували пришкільну територію, де радують око перші паростки весни.

Кобзарем ми його звемо

Кобзарем ми його звемо,

Так від роду і до роду

Кожний вірш свій і поему

Він присвячував народу.

М.Рильський

Тарас Григорович Шевченко –  це символ чесності, правди і безстрашності. Вся творчість великого Кобзаря зігріта гарячою любов’ю до Батьківщини, пройнята священною ненавистю до ворогів і гнобителів народу.

28 березня відбулося літературно-музичне свято «Кобзарем ми його звемо» присвячене Дню народження Т.Г.Шевченка у дошкільній групі Керницького НВК під керівництвом вихователів Іванчишин О.А., Косик Г.М. та музичного керівника Михайлецького В.І. Діти співали пісні, декламували вірші, а також було інсценізовано сценку «Тарас і Катруся». Вихованці переглянули мультфільм «Садок вишневий коло хати» на відомий вірш поета.

Закінчилося свято прослуховуванням «Заповіту».

                           

Тиждень географії

Протягом тижня з 19 по 23 березня у Керницькому НВК пройшов тиждень географії на тему : «Моя Земля». З учнями 6-11 класів були проведені турніри, конкурси та вікторини на географічну тематику.
У середу пройшла виставка малюнків та конкурс стінгазет,переможцями у малюнку стали учні 6 класу,а переможцем на кращу стінівку стали учні 7 класу. В кінці тижня відбулася конкурсна гра: « Наймудріший географ», в якій взяли участь дві команди, до яких входили учні різних класів переможці попередніх змагань. Гра пройшла у дружньому та веселому колі товаришів учасників команд.

Відкритий урок з технологій

22 березня 2018 року в Керницькому НВК відбувся відкритий урок з технологій в 11 класі, який провів Процах В.Р. Темою уроку було «Технологія виготовлення та декорування дерев’яних писанок». Учитель розкриває зміст теми цікаво, з наукових позицій. Уміло пов’язує матеріал  з життям. Використовує інтерактивні методи навчання. Також учнями  було створено презентацію  та підібрано відео про оздоблення писанок.

Протягом уроку учні були активними учасниками навчального процесу. Кожен з учнів декорував свою писанку по-різному: бісером, нитками, квілінгом, фарбами. Вчитель поєднав урок з народними традиціями: учні розказували галицьку легенду, декламували вірші про писанки.

Умій відчувати поруч себе людину

У духовній красі людини найціннішими, безумовно, є людяність, лагідність, милосердя, ввічливість та доброта. У житті ми зустрічаємось із красою і підлістю, радістю і горем. Чому ж в такому гарному світі існує зло, байдужість і жорстокість? Чому ми не вміємо прощати одне одному, захистити одне одного, або ж – просто допомогти? Невже світ без добрих людей і наповнений тільки Злом? Чи залишимо ми добрі сторінки нашого життя?

Відповідь на ці питання дали учні 5 класу під керівництвом класного керівника Грициняк М.М. на відкритій виховній годині «Умій відчувати поруч себе людину», яка відбулася 21 березня 2018 року в Керницькому НВК.

Протягом години спілкування діти виразно декламували вірші про добро, розказували легенди, прислів’я. Також взяли активну участь в інсценізації «Диваки – рятівники світу». Переглянули презентацію «Добро починається з тебе» та прослухали тематичну пісню «Твори добро». Як підсумок заходу, учні створили серце доброти.

Результатом цього заходу стало усвідомлення того, що людина прийшла у цей світ, щоб творити добро і залишити пам’ять добру по собі. Кожен новий день повинен розпочинатися з добрих побажань один одному і легкокрилою піснею благословлятися на добрі справи, на благо і добро нашої України.

Чарівні слова відкривають серця

Чарівні слова відкривають серця
Якщо хочеш, друже,
Щоб тебе любили
Чемним і привітним
Добрим, вихованим будь!
21 березня у Керницькому НВК пройшла виховна година на тему «Чарівні слова відкривають серця», яку провела класний керівник Маца Н.Є. у першому класі.
Діти у вигляді гри формували уявлення про моральні норми спілкування і поведінки, вчились толерантно ставитись одне до одного, любити і поважати друзів, дорослих.

Екскурсія в історико-краєзнавчий музей 

20 березня учні та вчителі Керницького НВК, відвідали історико-краєзнавчий музей у місті Городок.
Директор музею радо зустріла учнів, розповіла про Городоцький музей, та ознайомила відвідувачів з виставкою ікони на склі, та керамічної ікони, яку представляє катехичний духовний центр ім. Андрея Шептицького, котрий діє при храмі Преображення Господнього м.Городок.
Учнів також ознайомили з виставкою макетів дерев*яних церков, автором яких є Михайло Яськович, науковий співробітник музею етнографії та художніх промислів м.Львів. Учні з цікавістю розгладали експонати зібрані у музеї.

Шевченко – наш. Він для усіх століть…

Кобзарю!
Знов до тебе я приходжу,
бо ти для мене совість і закон.
Л. Костенко

Березень в Україні часто називають Шевченковим. І це не випадково: щороку навесні Великий Кобзар приходить до нас і щороку новим, неповторним. Тарас Григорович Шевченко – велика і невмируща слава українського народу. Як весна оновлює природу, так само поезія Великого Тараса оновлює наші душі, закликає щиро бути чесними і милосердними, щиро любити свій народ, свою Україну.
15 березня у Керницькому НВК відбулося музично-літературне свято «Шевченко – наш. Він для усіх століть…», яке підготували вчитель української мови та літератури Жук Н.І.,педагог організатор Сенюта І.Я та музичний керівник Михайлецький В.І. Учні 6-10 класів із задоволенням декламували вірші, інсценізували уривки з поем Т.Шевченка, подорожуючи сторінками його життя. Свято супроводжувалось відомими піснями Великого Кобзаря: «Зацвіла в долині», «Така її доля», «По діброві вітер виє», «На Тарасовій горі», «Заповіт» та інші. Закінчилось свято виконанням духовного гімну «Боже великий, єдиний…»

Вибір професії – це вибір долі

Вибір професії – один із відповідальніших кроків кожної особистості. Особливо актуальним є це питання для старшокласників. Тому 27 лютого в Керницькому НВК відбулася відкрита виховна година в 11 класі «Вибір професії – це вибір долі».
Класний керівник Артим І.І. зробила вступне слово про професії, про помилки, які допускають учні при виборі професії. Щоб уникнути їх, переглянули слайди про види професій за напрямками: «людина – людина», «людина – природа», «людина – техніка», «людина – знакова система», «людина – художній образ».
Наступний слайд був про правильний вибір професії: «хочу», «можу» і «треба». Ці три слова – це правильний вибір, формула усвідомлення вибору професії. Учні 11 класу підготували презентації «Моя майбутня професія».
Педагог-психолог Артим Н.О. провела тренінг «Основні правила вибору професії» з учнями.
У заключному слові класний керівник побажала всім учням пораду Кетрін Уайтхор: «Знайди що-небудь, що тобі подобається робити, а потім знайди кого-небудь, хто буде тобі за це платити».

Сотня відлетіла в небеса…        

 Час… У кожного із нас з ним свої рахунки, а в України особливі. Більше 350-ти років на шляху боротьби за незалежність, український народ завжди приносив у жертву своїх найкращих синів і дочок. Останніми у цьому довгому списку стали Герої Небесної Сотні. Чи можемо ми живі, забути невинно убієнних? Лише одна відповідь: «Ні!»
20 лютого 2018 року у Керницькому НВК відбувся вечір-реквієм «Сотня відлетіла в небеса…»,який підготували Петрівська І.С. та Сенюта І.Я. До цього заходу були залучені учні 6-11 класів. Учні читали вірші, присвячені найкращим синам, які встали на захист нашої незалежності, озброївшись лише дерев’яними щитами і незламною вірою в перемогу. Дівчата 6 класу виконали пісню «Ой чути, чути стріли гармати». Учнями 7 класу Ханас А. та Басом В. інсценізовано сценку «Мамо, не плач». Щирою молитвою «Отче, наш…» усі присутні вшанували пам’ять людей, яких було вбито в мирний цивілізований час ХХІ століття.
Закінчився захід виконанням молитви «Боже великий, єдиний…»
Ми повинні пам’ятати героїчний подвиг Небесної Сотні, пишатися тим, що живемо в єдиній неньці Україні, і робити все, щоб зберегти її цілісність, незалежність і світле майбутнє.

                                                                   Герої Небесної Сотні в наших серцях
18-20 лютого 2018 року, напередодні четвертої річниці Дня Героїв Небесної Сотні учні 6-11 класів Керницького НВК відвідали Городоцьку ЗОШ №3 імені Івана Бльока, у якій знаходиться музей пам’яті Героя України Івана Бльока. Він загинув у 2014 році в Києві, захищаючи демократичні цінності прав і свобод людини та громадянина, національні інтереси нашої держави, її європейський вибір.
Дирекція школи тепло зустріла учнів Керницького НВК, ознайомила зі школою та музеєм. Вчитель історії В.М. Муринець розповів про життєвий шлях Івана Бльока, героїчні події листопада 2013 – лютого 2014 рр.
Учням були представлені світлини, особисті речі, які побували на Майдані з Героєм. З трепетом у серці переглянули фільм про життя Івана Бльока, змонтований з фотографій із сімейного альбому та світлин, зроблених безпосередньо під час революційних подій.
Хвилиною мовчання вшанували героїв Небесної Сотні, воїнів АТО, які віддали життя за щасливе майбутнє України. Віримо у світле майбутнє нашої країни!
Слава Україні! Героям слава!

                                                                                          ПАМ’ЯТІ ГЕРОЇВ КРУТ
29 січня 1918 року в історії України з’явилася нова сторінка, щедро полита кров’ю, назва якої – Крути!
Крути – це великий перелом на межі двох століть. 100 років тому 300 «мучнів українських» пішло в безсмертя. Юнаки-герої показали приклад мужності, відданості і незборимості духу. Герої не вмирають. Вони живуть у пам’яті наступних поколінь.
29 січня 2018 року у Керницькому НВК проведено тематичну лінійку-реквієм, присвячену Дню пам’яті Героїв Крут, яку підготували Петрівська І.С. та Сенюта І.Я. Учні 6-7 класів читали вірші, історичні факти про події цієї скорботної дати. Усі присутні вшанували пам’ять полеглих хвилиною мовчання. Закінчилась лінійка виконанням Державного Гімну України.

День Соборності України

День Соборності України – свято, що відзначається щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, що відбулося 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві.
22 січня у Керницькому НВК відбулася тематична лінійка «Суверенна моя Україна». Розпочалась вона виконанням Державного Гімну України. Учні 8 та 10 класів читали вірші про Україну, про її героїчне минуле, про сьогодення. Учні 7-8 класів інсценізували вірш «Єднання Заходу і Сходу».
Сьогодні, після двох десятків років Незалежності, проблема соборності України є, на жаль, не менш актуальною. Тож збережемо і примножимо славу героїв! Нехай і для нас, теперішніх захисників України, будуть святими слова українських повстанців:
Батьківщині будь вірним до загину,
Нам Україна вище понад усе!

У чому краса людини?

29 грудня 2017 року у Керницькому НВК була проведена відкрита виховна година в 4 класі на тему: «У чому краса людини?», яку підготувала Рудик І.А.
На свято були запрошені вчителі школи, які мали можливість помилуватися красою природи, архітектури, мистецтва, поринути в чарівну мелодію «Одинокого пастуха».
Учнями класу прочитані вірші «Краса у чому?», «Любіть людину за красу її душі», «Рідна мова», «Будь добрим ти».
Інформаційні комп’ютерні технології та інтерактивні методи допомогли розкрити тему години спілкування.
З учнями проведена робота в групах, гра «Мікрофон», виконані вправи «Дивимось в дзеркало», «Зовнішня і внутрішня краса». Діти виконали гронування слова «Краса».
Дівчатка і хлопчики побували на подіумі у ролі моделей.
Притчі «Про працюючу людину» та «Про неповнолітню дівчинку» були ключем до творення самого себе, своєї внутрішньої краси.
Завершилося свято колядкою Новонародженому Немовляті Ісуса Христос рождається!

Іван Низовий – поет Соборності України

З нагоди 75-річчя від дня народження Івана Низового та задля популяризації його творчості 28 грудня 2017року у Керницькому НВК відбулася учнівська конференція «Іван Низовий – поет Соборності України», яку підготували учні 10-11 класів з учителем української мови та літератури Артим І.І.
«Біографи» підготували біографію поета, вислови відомих людей України про поета.
«Літературознавці» ознайомили з основними темами творчості Івана Низового. А «читці» виконували вірші. В його поезіях біль й чорні барви, сльози і сміх, віра і безнадія, гнів і спалахи радості – усі мінорні й мажорні почування, його тимчасовий песимізм і стала віра в краще майбутнє України.

                      

Святий Миколай вже іде до нас

   Свято Миколая –  це найбажаніший день у році для дітей. Напередодні свята діти пишуть до Святого Миколая листи зі своїми побажаннями і вкидають їх у поштову скриньку або кладуть за вікно і моляться до нього, просячи передусім здоров’я собі та батькам. У день перед святом згадують всі свої добрі і злі вчинки, зважують: чого більше. Чи буде подарунок, а чи, можливо, різка?

19 грудня завітав Святий Миколай і до учнів Керницького НВК. Учні початкових класів, 6-7 класів  декламували вірші, співали пісні, читали молитви до Святого Миколая. Дівчата 4 та 5 класів виконали танець ангелят. Учні 3 класу зустрічали Миколая Чудотворця лісовою казкою «Святий Миколай вже іде до нас». Завершилось це прекрасне дійство виконанням пісні «Робіть добро».

                             

Інсценізацію казки «Солом’яний бичок»

15 грудня у Керницькому НВК було проведено інсценізацію казки «Солом’яний бичок», яку підготувала класний керівник 1 класу Маца Н.Є. Учні у прекрасних казкових костюмах, декорації на сцені, артистичність акторів – все це справило неповторні враження для батьків.

                           

Не дай СНІДу шанс!

1 грудня 2017 року у Керницькому НВК проходив захід, приурочений Всесвітньому дню боротьби зі СНІДом на тему: «Не дай СНІДу шанс!» під керівництвом вчителя біології Грициняк М.М.
Головна мета зустрічі – це довести, що ми, молоде покоління, повинні вести здоровий спосіб життя, щоб не стати жертвою ВІЛ-інфекції та СНІДу. Адже всі ми розуміємо, що здоров’я – найбільший скарб людини. І поки воно є, його не помічаєш, а цінувати починаєш лише тоді, коли втрачаєш.
Учні школи мали змогу переглянути презентацію «Його ім’я – підступний СНІД» і поглибити свої знання щодо шляхів зараження ВІЛ-інфекцією та про ознаки небезпечної хвороби СНІД.

                                                               

Біль серця всієї України

Історія нашого народу знає багато трагічних сторінок, що вкарбувались у свідомість наших людей страшним болем, смутком та жалем за нанесені втрати, пам’яттю, що будила до дальшої боротьби і не згасала ніколи…

24 листопада учні Керницького НВК вшановували пам’ять жертв Голодомору 1932 – 1933рр. та пам’ять героїв Революції Гідності. Учні 1-11 класів взяли активну участь в акції «Незабутка пам’яті». Також проведено вечір-реквієм «Біль серця всієї України», де учні читали вірші, прозові твори, присвячені тим страшним подіям. Учениці 7 класу Ханас Анастасія та Романяк Юлія виконали молитву «Україно, молюся за тебе». У річницю пам’яті жертв Голодомору, у річницю Революції Гідності всі присутні вшанували хвилиною мовчання всіх тих, хто віддав своє життя за нас, за наше майбутнє.

                                                              

Благодійна акція «Вареники для воїнів АТО»

10 листопада у стінах Керницького НВК відбулася благодійна акція «Вареники для воїнів АТО». Батьки, учні 1-11 класів, вчителі, дирекція та працівники школи приготували для захисників Вітчизни смачні українські вареники. «Основний секрет цієї страви полягає у тому, що, окрім тіста, картоплі з сиром та дрібки солі, ми додали ще й любов, тепло та хороший настрій».

                                                                   

Мово рідна, слово рідне…

Любов до Батьківщини неможлива

 без любові до рідного слова.

В.Сухомлинський

9 листопада 2017 року вже вкотре у Керницькому НВК відзначали День писемності, гортаючи сторінки усного журналу. Учні, гості свята дізнались про розвиток української мови, її місце серед інших слов’янських мов, почули щирі слова любові й вдячності до неї. Зі сцени говорили Ярослав Мудрий, Мова, матір-Україна, Погана Вість; лунали відомі українські пісні про мову.

К этому празднику ученики создали рекламу села, показав красоту, достопримечательности. Все с интересом просмотрели видео учеников 6,7 и 10 класса о колодец, школу, церковь, памятники.

                                                                        

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *